Dupa ce Microsoft a investit 10 miliarde de dolari, OpenAI ignora Windows 11 si lanseaza prima data aplicatia ChatGPT pe Mac. „Ne prioritizam in functie de unde sunt utilizatorii nostri.”

Estimated read time 3 min read

OpenAI a anunțat astăzi o nouă aplicație desktop nativă pentru ChatGPT, destinată exclusiv pentru macOS, cu o variantă pentru Windows promisă „mai târziu în acest an.” Cu toate că Microsoft a investit peste 10 miliarde de dolari în OpenAI, o aplicație pentru Windows nu a fost considerată fezabilă în acest moment. OpenAI afirmă că își prioritizează eforturile în funcție de platformele utilizate de majoritatea utilizatorilor săi, ceea ce sugerează o prevalență scăzută a utilizatorilor Windows.

În cadrul unui eveniment live de astăzi, OpenAI a dezvăluit mai multe actualizări pentru ChatGPT, inclusiv GPT-4o, un model lingvistic îmbunătățit cu capacități vocale în timp real și performanță sporită. În ciuda parteneriatului strâns între Microsoft și OpenAI, și utilizării tehnologiei OpenAI în serviciile Copilot de la Microsoft, nu a fost menționată lansarea simultană a unei aplicații Windows alături de cea pentru Mac.

Într-un interviu cu Ina Fried, CTO-ul OpenAI, Mira Murati, a explicat că decizia de a nu lansa o aplicație Windows în aceeași zi se datorează prioritizării bazate pe distribuția utilizatorilor. Aceasta poate fi o veste dezamăgitoare pentru Microsoft, care încearcă să promoveze Windows ca platforma preferată pentru dezvoltatorii de AI. Cu toate acestea, se menționează că aplicația Windows pentru ChatGPT va fi disponibilă mai târziu în acest an, fără a oferi un cadru temporal specific.

Deși Windows are o cotă de piață mult mai mare comparativ cu Mac, majoritatea utilizatorilor de desktop OpenAI folosesc Mac, conform declarațiilor companiei. Utilizatorii de Windows nu sunt complet ignorați, deoarece ChatGPT este disponibil ca aplicație web în browserul preferat, dar aceasta nu oferă aceeași experiență nativă ca o aplicație dedicată.

Există speranțe pentru utilizatorii de Windows, deoarece un inginer OpenAI, Javi, a menționat că compania caută ingineri pentru Windows, probabil pentru a ajuta la construirea unei aplicații native ChatGPT pentru Windows 11.

Deși utilizatorii de Windows au acces la Microsoft Copilot, integrat în toate PC-urile Windows și care utilizează tehnologia GPT de la OpenAI, aceasta nu este considerată o justificare suficientă pentru ca OpenAI să nu dezvolte o aplicație ChatGPT pe care să o controleze direct. Deși Copilot și ChatGPT sunt similare, ele nu sunt identice, iar Microsoft controlează în cele din urmă experiența GPT în Copilot.

În plus, ChatGPT beneficiază de tehnologia OpenAI înainte de integrarea acesteia în Windows Copilot. Prin urmare, ar fi benefic pentru utilizatorii de Windows să aibă o aplicație ChatGPT pe Windows, pentru a putea profita de aceste avansuri înainte de a fi integrate în Copilot.

Microsoft își va organiza conferința anuală pentru dezvoltatori, Build, săptămâna viitoare, care va fi concentrată pe AI. Este posibil să vedem anunțuri privind suportul pentru GPT-4o în Copilot în cadrul acestui eveniment, dar asta nu schimbă faptul că dezvoltatorii de aplicații par să prioritizeze adesea dezvoltarea de noi aplicații pe Mac în loc de Windows.

Copilotul Windows este un webview, alimentat de Microsoft Edge și nu utilizează cadrul UI nativ al Windows 11, cunoscut sub numele de WinUI. Aplicația ChatGPT pe Mac folosește SwiftUI, platforma UI nativă a Mac-ului, rezultând într-o aplicație rapidă, fluidă și atrăgătoare vizual. Copilotul Windows este funcțional, dar nu poate fi descris ca fiind rapid, fluid sau atrăgător.

Similare