Microsoft a lansat o actualizare pentru a remedia o problema care instala Copilot pe PC-urile cu Windows 11

Estimated read time 3 min read

După ce a provocat furie în rândul multor utilizatori de Windows 11 prin instalarea automată a aplicației Copilot pe PC-urile lor, Microsoft a lansat o actualizare care elimină software-ul problemă de pe unele mașini afectate. Compania a atribuit recent instalarea neașteptată unei erori și a promis să remedieze problema prin dezinstalarea aplicației Copilot de pe „dispozitivele client specifice”.

Într-o actualizare pe pagina sa de Sănătate a Lansării Windows 11, Microsoft a anunțat că cea mai recentă actualizare a browserului Edge (versiunea 124.0.2478.67) elimină pachetul „Furnizor de chat Microsoft pentru Copilot în Windows” de pe serverele afectate. Prin urmare, utilizatorii nu vor mai vedea aplicația Copilot în lista lor de aplicații instalate după această actualizare. O altă actualizare viitoare va elimina complet componenta defectă de pe PC-urile client afectate.

Luna trecută, unii utilizatori de Windows 11 au descoperit că Microsoft le-a instalat automat o aplicație Copilot pe PC-urile lor fără consimțământul lor. Deși noul software apărea în lista de aplicații instalate din meniul Setări, nu avea nicio funcționalitate. După o investigație mai detaliată, s-a constatat că nu conținea nicio byte de date, indicând faptul că era în principal un substituent.

Deși aplicația nedorită putea fi ușor dezinstalată folosind opțiunea „Dezinstalare” încorporată în Windows, utilizatorii au fost supărați că era instalată pe PC-urile lor fără știrea lor în primul rând. Unii chiar au sugerat că este o modalitate a Microsoft-ului de a-i spiona, o afirmație pe care compania a negat-o într-o declarație.

Potrivit Microsoft, controversa Copilot a fost rezultatul unei instalări greșite a pachetului și nu a fost o încercare de a monitoriza pe ascuns utilizatorii.

Microsoft a clarificat, de asemenea, că aplicația Copilot nu rulează în fundal, nici nu execută vreun cod sau proces. Mai important, aplicația nu colectează sau transmite nicio date, a pretins compania. Microsoft a explicat în continuare că pachetul instalat greșit era destinat să pregătească anumite PC-uri cu Windows 11 pentru „viitoarea activare Copilot Windows” și nu era destinat tuturor dispozitivelor. Compania a promis, de asemenea, să elimine aplicația nefuncțională de pe PC-urile afectate într-o actualizare viitoare.

În ciuda unei reacții relativ calme din partea utilizatorilor și mass-media, Microsoft adoptă pe deplin AI-ul după succesul lui ChatGPT și Dall-E. Compania lansează Copilot pe mai multe dispozitive Windows 10/11. În prezent, utilizatorii pot accesa până la 10 cereri Copilot pe PC-ul lor fără a se conecta la contul lor Microsoft, permițându-le să experimenteze unele caracteristici AI pe desktop-ul lor. Copilot este încă în perioada de previzualizare în acest moment, dar este activat în mod implicit în Windows 11 versiunea 23H2.

Similare