Chip-ul Apple M4: pret, performanta, data de lansare si altele

Estimated read time 5 min read

Se răspândesc zvonuri că Apple lucrează la un nou cip M4, care ar putea oferi performanțe de ultimă generație dispozitivelor Mac și iPad-urilor Apple. Totuși, ca în multe cazuri de zvonuri, detaliile concrete sunt rare și vagi.

Dacă te simți pierdut fără un ghid clar și vrei să știi la ce să te aștepți, ai ajuns în locul potrivit. Am adunat toate zvonurile despre noul cip M4 într-un singur loc, oferindu-ți toate informațiile necesare despre ce urmează pentru siliciul Apple. Citește ghidul nostru și vei fi la curent în cel mai scurt timp.

Preț și dată de lansare Se preconizează că lansarea cipului M4 va avea loc în toamna anului 2024, la aproximativ un an de la dezvăluirea seriei M3. Orice dată mai devreme ar fi o surpriză mare și ar putea să îi dezamăgească pe cumpărătorii de Mac-uri cu M3.

Performanță și caracteristici Seria M3 a cipurilor a avut îmbunătățiri notabile de performanță comparativ cu seria M2 datorită procesului de fabricație de 3nm, în loc de 5nm. Se așteaptă ca M4 să folosească un proces de 3nm ușor modificat, care ar aduce unele optimizări. De asemenea, sunt zvonuri că Apple va crește semnificativ numărul de nuclee AI integrate în cipul M4, ceea ce ar putea îmbunătăți performanța semnificativ.

Dispozitive care vor folosi M4 Este de așteptat ca M4 să fie integrat în MacBook Air (în variantele de 13 și 15 inch), MacBook Pro de 14 inch la nivel de bază, iMac și Mac mini. Variantele mai avansate, cum ar fi M4 Pro și M4 Max, ar putea ajunge în MacBook Pro de 16 și 14 inch, precum și în Mac mini și Mac Studio. Modelul de vârf, M4 Ultra, este așteptat să apară în Mac Studio și Mac Pro, dar probabil nu înainte de a doua jumătate a anului 2025, deci ar putea fi o așteptare îndelungată până să le vedem în acțiune.

La evenimentul „Let Loose” programat pentru 7 mai, există șanse mari ca Apple să dezvăluie un iPad Pro cu cipul M4, conform jurnalistului de la Bloomberg, Mark Gurman. Acest lucru ar fi neobișnuit din mai multe motive, cel mai semnificativ fiind că ar marca prima oară când un iPad primește un cip de nouă generație înaintea Mac-urilor. Dacă această predicție se confirmă, ar însemna o dată de lansare a cipului M4 mai devreme decât se anticipa.

În ceea ce privește Mac-urile M4, cele mai timpurii apariții ale acestora ar putea fi în toamna. Gurman a menționat că Apple intenționează să lanseze iPad Pro M4 în mai pentru a putea discuta despre actualizările software-ului său de inteligență artificială iOS 18 „fără distragere” la Conferința Mondială a Dezvoltatorilor (WWDC), care începe pe 10 iunie. Presupunând că aceasta înseamnă absența oricărui hardware nou la eveniment, Mac-urile probabil nu vor fi prezentate, ceea ce indică faptul că fereastra obișnuită de lansare din toamnă rămâne cel mai probabil moment pentru debutul M4 într-un Mac.

De fapt, s-ar putea să trebuiască să așteptăm chiar mai mult decât atât. Gurman a spus că se așteaptă ca primele Mac-uri M4 să debuteze spre sfârșitul anului, în timp ce analiștii de la Canalys au indicat primul trimestru al anului 2025 ca o dată probabilă de lansare. Cipul M4 cel mai puternic — M4 Ultra — probabil nu va fi văzut până la mijlocul sau sfârșitul anului 2025, având în vedere că Apple obișnuiește să lanseze Mac-urile sale de top în acea perioadă.

În ceea ce privește inteligența artificială, Apple pare să pună un accent mare pe această zonă la WWDC, cu o gamă largă de noi caracteristici AI așteptate să vină cu iOS 18 și următoarea versiune de macOS. Zvonurile susțin că Apple dorește ca produsele sale să efectueze cele mai multe sarcini AI pe dispozitiv, iar dacă acest lucru este adevărat, va avea nevoie de cipuri care să poată suporta sarcina de lucru crescută. Se așteaptă ca M4 să excelleze în acest domeniu.

În ceea ce privește cipul cel mai puternic din gama M4 (M4 Ultra), ar putea exista o schimbare semnificativă în curs. Conform canalului YouTube Max Tech, se spune că M3 Max nu include tehnologia UltraFusion a Apple. Aceasta a permis anterior Apple să combine două cipuri M2 Max pentru a crea M2 Ultra. Dacă M3 Max nu are această caracteristică, sugerează că M3 Ultra (și, prin extensie, M4 Ultra) va fi un cip independent, și nu două cipuri Max combinate. Acest lucru ar putea însemna o scalare a performanței îmbunătățită comparativ cu generațiile anterioare.

De asemenea, sperăm ca Apple să crească memoria de bază în Mac-urile sale de la 8GB la 16GB. Având în vedere că memoria este integrată direct în cipurile Apple, aceasta ar putea însemna o schimbare considerabilă pentru seria M4. Dacă Apple este serioasă în privința AI, aceasta este o îmbunătățire care ar putea ajuta cu adevărat.

Similare