Adobe va extinde suportul pentru aplicații native pe Windows on Arm si cipurile Snapdragon X?

Estimated read time 3 min read

Adobe este recunoscut pentru software-ul său popular, încărcat în prealabil pe multe dispozitive Windows, cum ar fi Acrobat Reader pentru gestionarea fișierelor .PDF. Suitele sale Creative Cloud, care includ aplicații de top ca Photoshop și Premiere Pro, sunt alegeri principale în sectorul profesional pentru proiecte foto și video.

Având o poziție consolidată în industrie, este de așteptat ca Adobe să susțină cât mai multe platforme și sisteme de operare pentru a-și extinde baza de utilizatori și a rămâne dominant în fiecare categorie. Asta se întâmplă deja pentru PC-urile Windows 11 x86-64 și dispozitivele macOS care rulează cipuri Apple Silicon, dar cum stă situația cu Windows on Arm?

Adobe oferă suport nativ ARM64 doar pentru Photoshop și Lightroom. Acestea pot rula pe dispozitive Windows bazate pe ARM prin emularea x86-64, dar Photoshop, deși extrem de popular, nu oferă aceleași caracteristici ca versiunea pentru procesoarele de desktop de la Intel și AMD. Adobe a fost clar în privința limitărilor versiunii sale native pentru ARM și nu a oferit actualizări recente cu privire la remedierea acestora, ultima actualizare fiind listată pe 15 februarie 2022.

Reconstruirea unei versiuni native ARM a unei aplicații poate varia ca complexitate, și ar putea fi dificil să se aloce resurse pentru dezvoltarea sa în cadrul unei suite extinse ca Adobe Creative Cloud. Deși baza actuală de utilizatori este încă relativ mică în comparație cu utilizatorii x86-64 pe PC-uri Windows tradiționale, o schimbare semnificativă în adoptarea ARM este anticipată, având în vedere performanțele impresionante ale noilor cipuri Snapdragon X Elite de la Qualcomm.

Versiunile x86-64 ale aplicațiilor Adobe ar trebui să ofere o experiență aproape nativă pe dispozitivele Snapdragon X, datorită investițiilor Qualcomm în emularea x64 și avansurilor mari în puterea de calcul. Cu toate acestea, dacă Adobe nu extinde suitele sale cu mai multe versiuni native pentru ARM, ar putea să înceapă să piardă teren în fața concurenților. De exemplu, suita populară de editare video și corecție de culoare DaVinci Resolve va fi disponibilă pentru Windows on Arm, iar GIMP oferă deja o versiune nativă ARM a suitei sale gratuite de editare foto.

Există riscuri asociate cu ignorarea arhitecturii ARM64 și beneficiile acesteia pentru viața bateriei și eficiența energetică, ceea ce ar putea afecta retenția utilizatorilor Adobe. Publicul țintă al Qualcomm include, fără îndoială, utilizatori creativi, dar rămâne de văzut dacă Adobe va urma această direcție, deși compania a declarat că lucrează pentru a asigura că și alte aplicații vor rula nativ pe aceste dispozitive, fără a specifica însă date de lansare pentru toate aplicațiile.

În calitate de utilizator regulat de Photoshop și recent convertit la ARM, sper sincer ca Adobe să aloce resurse suplimentare pentru dezvoltarea versiunilor native ARM ale altor aplicații esențiale. Creativii care călătoresc și au nevoie de editări intense de imagini sau video știu că multe laptopuri nu pot oferi durata de viață a bateriei necesară, dar dispozitivele iminente Snapdragon X par extrem de capabile să schimbe acest lucru, și abia aștept să văd ce se va întâmpla. Sper doar ca Adobe să aibă ceva în pregătire în culise pentru a profita de o potențială renaștere a Windows on Arm.

Similare