Proprietarul unui RTX 4090 spune ca conectorul sau de alimentare cu 16 pini s-a topit la capetele GPU si PSU in acelasi timp

Estimated read time 2 min read


Confirmarea că problema conectorului de alimentare cu 16 pini topit nu a dispărut, un alt utilizator al RTX 4090 spune că nu numai că conectorul său s-a topit la capătul plăcii video, dar s-a transformat simultan în plastic topit la capătul sursei de alimentare. Și aceasta se întâmpla în timp ce puterea plăcii era limitată la 75%.

Problema conectorului de alimentare cu 16 pini (12VHPWR) a afectat proprietarii de RTX 4090 încă de la lansarea steagului Nvidia în octombrie 2022. Este o problemă majoră care persistă; în aprilie, un atelier de reparații a dezvăluit că primea 200 de RTX 4090 topite pe lună, o creștere față de 100 pe lună în toamnă.

Câteva elemente fac ca ultimul caz să fie deosebit. Așa cum a raportat Tom’s Hardware, proprietarul RTX 4090 în cauză a scris pe forumurile coreene Quasar Zone că conectorul s-a topit la capătul conectat la placa sa, care pare să fie un MSI GeForce RTX 4090 Suprim X 24G. Nimic neobișnuit aici, dar ciudat este că conectorul de la capătul conectat la sursa de alimentare, un FSP Hydro, s-a topit în același timp.

Am văzut multe cazuri în care conectorul se topește la capătul plăcii video, dar topirea acolo unde se conectează la sursa de alimentare este mai rară; primul caz cunoscut de acest gen cu o sursă ATX 3.0 a fost raportat în ianuarie anul trecut. Acesta este cu siguranță primul caz raportat de topire simultană a conectorilor la ambele capete.

Ceea ce este și mai surprinzător este faptul că utilizatorul a setat RTX 4090 să funcționeze la doar 75% din limita sa de putere. Mulți proprietari reduc performanța în speranța de a evita situații de acest gen, dar se pare că acest lucru nu funcționează întotdeauna.

Inițial, Nvidia a dat vina pe topirea conectorilor pe faptul că utilizatorii nu îi conectau complet corect, deși aproape toți ceilalți au indicat defecte de proiectare. Noii conectori 12V-2×6, presupus mai siguri, au sosit vara trecută.

În februarie, rechemarea voluntară a adaptoarelor unghiulare 12VHPWR de la CableMod, care se desprindeau, se supraîncălzeau și se topeau în GPU, a devenit obligatorie. Ironia este că adaptoarele erau menite să atenueze riscul de topire a conectorilor, deoarece opresc cablurile să preseze pe lateralul carcasei atunci când sunt conectate la plăci voluminoase.

Similare