Razer va restitui peste 1 milion de dolari pentru afirmatiile inselatoare referitoare la mastile sale Zephyr, pe care le-a descris ca fiind de calitate „N95”

Estimated read time 3 min read


Razer a lansat masca sa Zephyr în 2021, în plină pandemie, promovându-o ca fiind de calitate N95 și oferind o altă modalitate de reducere a riscului de infectare cu Covid în afara măștilor tradiționale. Cu toate acestea, problema a apărut atunci când s-a constatat că Zephyr nu era certificată N95, ceea ce va costa compania mai mult de 1 milion de dolari în rambursări.

Proiectul Hazel a început ca un concept la CES în 2021, iar Razer a declarat că lucrează cu o echipă de experți medicali și oameni de știință pentru a se asigura că masca îndeplinește standardele de protecție împotriva Covid-19.

Confirmarea că masca transparentă va deveni un produs real a venit câteva luni mai târziu. A fost lansată în octombrie 2021 cu prețul de 100 de dolari și cu noul nume Zephyr.

Razer a declarat că masca „de calitate N95” avea o eficiență de filtrare a bacteriilor de 99% și putea filtra 99% din particulele de aer cu dimensiunea de 0,3 microni. Cu toate acestea, afirmațiile lui Razer că Zephyr era un respirator N95 au fost întotdeauna sub suspiciune. YouTuber-ul de tehnologie Naomi Wu a analizat masca și a descoperit că lipsea certificarea de la National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH), care solicită ca un produs întreg să blocheze cel puțin 95% din particulele de aer, nu doar filtrele.

Răspunsul lui Razer a fost să elimine toate mențiunile despre „N95-grade” din materialele sale de marketing ale Zephyr și să înceapă să se refere la filtrele înlocuibile ca „filtre de purificare a aerului”.

Razer a fost acuzată de marketing înșelător din cauza controversei. Compania a emis o declarație confirmând că Zephyr și Zephyr Pro – o versiune de 150 de dolari cu o funcție de amplificare a vocii care nu a fost niciodată lansată – nu sunt dispozitive medicale, respiratoare, măști chirurgicale sau echipamente de protecție personală (PPE) și nu sunt destinate utilizării în medii medicale sau clinice.

Acum, FTC a anunțat că Razer va plăti mai mult de 1 milion de dolari pentru a oferi rambursări complete cumpărătorilor de Zephyr din întreaga țară, precum și o amendă civilă de 100.000 de dolari, în cadrul unei propuneri de acord.

Agenția afirmă că, deși Razer a promovat măștile Zephyr ca fiind de calitate N95, nu le-a supus niciodată testelor FDA sau NIOSH, iar măștile nu au fost niciodată certificate. Plângerea susține că Razer a încetat doar publicitatea falsă după o acoperire mediatică negativă și indignarea consumatorilor față de afirmațiile înșelătoare. Razer este, de asemenea, interzis să facă „misiuni înșelătoare legate de sănătatea legate de COVID” și alte „afirmații nefondate privind sănătatea” în viitor.

Similare